Share

130 години отпразнува Хуманитарна гимназия

вторник, 11 май, 2010, 15:03ч.


IMG_1199

Своя патронен празник чества днес, в деня на св. св. Кирил и Методий, великотърновската Хуманитарна гимназия. Навършват се 155 г. от създаването на Първо класно училище “Св. Кирил” и 130 г. от основаването на Първа мъжка гимназия със същото име, чийто наследник днес е Хуманитарна гимназия.

Сред възпитаниците на едно от най-старите училища в страната са Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Кирил Христов, Антон Дончев, Васил Златарски, Александър Бурмов, Борис Денев, Деню Чоканов, Рафаел Михайлов, Константин Кисимов.

По повод двете годишнини възпитаници на училището представиха спектакъла Най-чудното чудо” по текстове на Стефан Цанев. На тържественото отбелязване на празника присъства и министърът на образованието, науката и младежта доц. Сергей Игнатов.

Основите на днешната Хуманитарна гимназия са поставени в началото на 1855 г. от Михаил Кефалов – един от първите благодетели на Велико Търново. Той е роден в Тетевен и дълги години е губернски секретар в Одеската губерния. Високото служебно положение и завидното му материално състояние го карат да завещае имотите си за създаване на училище в родния му град, както и болница и училище във Велико Търново. Михаил Кефалов поставя началото на фонд, който постепенно се попълва с дарения и на други богати българи: Силвестър Пенов от Габрово, Козма Тричков от Враца, д-р Никола Пиколо от Велико Търново, Максим Райкович от Лясковец.

През 1880 г. по изричното настояване на търновския митрополит Васил Друмев трикласното училище Св. Кирил” е провъзгласено за Първа мъжка гимназия със същото име. За пръв директор на гимназията, една от първите в страната след Освобождението, е назначен д-р Васил Берон. До 1885 г. името на училището е Търновско мъжко класно училище Св. Кирил”. Година по-късно става Великотърновска държавна мъжка гимназия Св. Кирил”. През 1992 година училището е обявено за Хуманитарна гимназия Св. св. Кирил и Методий”.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Вдигат паркирали в нарушение автомобили заради трафика

Във връзка с влизане от днес на нова временна организация на движението на МПС в района на пътен възел “Качица”…

Затвори