Share

100 шахматисти от страната за четвъртото издание на купа „Павликяни”

понеделник, 22 февр., 2021, 18:30ч.


152228953_260147445627992_6187850234750135417_n

Сто състезатели от над 20 града от цяла България участваха в четвъртото издание на шахматен турнир за купа „Павликяни”. Организатор на събитието бе Община Павликени с кмет инж. Емануил Манолов, със съдействието на местния шахматен клуб „Маринополци“ и ШК „Асеневци“ – В. Търново. Турнирите бяха разделени на две групи: „А” – за опитни състезатили и „Б” – за начинаещи деца.

Едноличен шампион с 6.5 точки от 7 възможни стана международният майстор по шахмат Сашо Николов от „Марица – Изток”, гр. Раднево. Второ-трето място бе разделено от фм Георги Филев от ЦСКА и младата надежда на „Плевен 21” Дарио Дерешки. На четвърто място след загуба в последен кръг в пряк двубой за титлата с шампиона, бившата ни национална състезателка Елица Раева от „Пристис” (Русе) отстъпи на шампиона Сашо Николов и остана на крачка зад призовата тройка.

При сеньорите първото място взе Диан Диков от Ловеч, а в категорията на състезателите без рейтинг най-добре се представи Петко Иванов от Русе. При шахматистите с ело под 1600 триумфира 9-годишният Михаил Панайотов, който вдигна купата и за най-добре представило се дете в „А” турнира. В категорията до 1800 първо място завоюва за Даниел Иванов, а при участниците с ело под 2000 Ивайло Белев взе първата награда. При 8-годишните деца със злато се окичи Велислав Захариев, следван от Георги Стефанов и Данаил Симеонов (ШК „Асеневци”). При 10-годишните най-добре представилото се дете Михаил Панайотов бе последван от Теодор Тутеков (ШК „Асеневци”) и Станислав Тошкин (ШК „Асеневци”). Първо място до 12 години зае Валери Белчев (ШК „Асеневци”), среброто грабна Данаил Боев (ШК „Асеневци”), а с бронз се окичи Кристиян Кънев. В групата на най-големите деца класацията оглави Никола Великов от ШК “Етър”, а челната тройка допълниха Евгени Аврамов и Денислав Иванов. Медали за най-добре представили се състезатели от домакините от „Асеневци” получиха Преслав Желязков, Александър Ангелов и Веселин Маринов.

В  „Б” турнира, където всички деца бяха от школата на ШК „Асеневци” и местния клуб „Маринополци”, триумфира Димитър Георгиев от Павликени. При момичетата Веселина Витанова взе златния медал, следвана от Сибил Мингиз и Кристина Данаилова. При момчетата челната тройка допълниха Александър Колев и Иван Стоилов. Наградите за децата бяха осигурени от МКБППМН – Община Павликени и връчени от секретаря на комисията Георги Филипов.

152285738_250786973335433_7098279797805696074_n
„Въпреки трудните обстоятелства, в които трябваше да проведем турнира, IV-то издание на купа „Павликяни” се състоя и остави трайна следа в историята на шахмата в Павликени. Заедно с инж. Емануил Манолов през последните 4 г. усилено работим за възвръщането на шахматната слава на града. Наложените от правителството мерки първоначално ни заставиха да обявим ограничение от 80 участници, но поради бързо нарастващия интерес намерихме начин да увеличим капацитета на спортната зала „Борис Денев” до 100 човека.

Искаме да отправим своята сърдечна благодарност към всички участници, родители и придружители. Търпението и съдействието от страна най-вече на родителите, които изчакваха своите деца извън залата за игра, бе похвално и изключително важно за нас и провеждането на турнира. Огромна признателност отправяме и към МКБППМН към Община Павликени, които осигуриха купите и медалите за децата! Много важна бе ролята на кмета инж. Емануил Манолов, който през последните няколко години се превърна в един от най-големите приятели на шахмата в България”, споделиха организаторите на мероприятието и ръководители на ШК „Асеневци” и местния клуб „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

снимки: Владимир Пенчев

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Във В. Търново успешно приключиха консултациите за сформиране на секционни избирателни комисии

Добронамерено, в диалог и в условията на конструктивен тон преминаха разговорите между представителите на политическите партии и коалиции за сформиране...

Затвори