Share

Регионален исторически музей – Велико Търново

">


logo_rim

Най-старият и най-голям извънстоличен общоисторически музей. В далечния вече 2 януари 1871 г. е направено предложение към читалище “Надежда” да се учреди музей на базата на частните колекции от старини на няколко родолюбиви търновци. Това е време, в коeто българинът активно и целенасочено обръща поглед към своето минало, опитвайки се да открие и осмисли корените на своята народностна идентичност. Освобождението се превръща в най-мощният катализатор на този процес, който постепенно еволюира до формите на едно почти всенародно движение за издирване и опазване на паметниците от близкото и по-далечно минало.

Основаното през 1879 г. Археологическо дружество е изразител на тези настроения и има своето важно място в събирането на старини през последните десетилетия на 19 век. Първата музейна сбирка е подредена в края на 1914 г. Във времето между двете световни войни се взема решение за построяването на специална сграда за “библиотека, музей и художествена галерия”. Строителството й започва през юли 1940 и е завършено през 1953 г. И днес в нея се помещава Археологическия музей. На 1 март 1945 г. РИМ – Велико Търново получава акта на обявяването му за държавен музей.

РИМ предлага 22 експозиции и музейни обекти във Велико Търново и региона.

Директор на музея е н.с. Иван Църов.        ivan_cyrov

Адрес и контакти:
ул. “Никола Пиколо”, № 6, Велико Търново 5000
тел.:062 636 954
e-mail: rimvt@abv.bg, rimvt@yahoo.com

www.museumvt.com


Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Музеи
Музейни обекти и експозиции във Велико Търново

10 от 22-та обекта и експозиции на великотърновския исторически музей се намират в града: 1. Археологически музей 2. Архитектурно-музеен резерват…

Затвори